Reforestació serra Cavalló (Llombai)

Activitat de reforestació a la serra del Cavalló

Llombai, 9-III-2013
L'associació cultural Filant d'Alfarb, Catadau i Llombai a través del seu grup d'acció mediambiental ha dut a terme una activitat de reforestació en dos punts de la serra del Cavalló, arrassada pel foc en l'incendi de Corts de Pallars d'estiu de 2012.

Hem aprofitat per a identificar unes quantes espècies de les que estan rebrotant o fins i tot estan ja en flor.

S'ha plantat unes cinquanta carrasques (Quercus ilex subsp. rotundifolia) a l'ombria de l'Alt de les Canyes sobre antics bancals a uns 450 m. d'altitud, prop d'un aljub que permetrà fer regs de suport a l'estiu.

D'altra banda, en una zona de roca calcària de la senda del Molló Blanc hem plantat savina (Juniperus phoenicea) i pi blanc (Pinus halepensis), aprofitant els clots fets en el passat per maquinària forestal pesant, i que no s'arribaren a ocupar. La zona es troba també a uns 450 metres.
Amb aquesta activitat posem punt i final a la sèrie de reforestacions populars dutes a terme en la temporada d'hivern 2012-2013: barranc Ample (fleix de flor i roure valencià), camí dels Barranquets de Roio (carrasca) i les Pedrisses (savina, carrasca i pi), totes en terme de Catadau, i en les quals han participat igualment el Grup Excursionista de Catadau i la colla esportiva Fugint del Pla.

Vistes generals de l'ombria (zona de l'Alt de les Canyes)Rhamnus alaternus (Rhamnaceae)

AladernErucastrum virgatum subsp. brachycarpum (Cruciferae = Brassicaceae)

Endemisme, acompanyat de Cephalaria leucanthaCephalaria leucantha (Dipsacaceae)Biscutella stenophylla (Cruciferae = Brassicaceae)

Acompanyada de Guillonea scabraScorzonera hispanica var. crispatula (Compositae = Asteraceae)Narcissus assoanus (Amaryllidaceae)

Petit narcís groc que prolifera després dels incendis. Nomenat així en honor al botànic il·lustrat aragonés Ignacio Jordán de AssoCentaurea spachii (Compositae = Asteraceae)

EndemismeLonicera implexa (Caprifoliaceae)

LligaboscAllium sp. (Alliaceae)

Un all silvestre, acompanyat d'un gladiol (Gladiolus sp.) a l'esquerraPinus halepensis (Pinaceae)

Estos exemplars cremats han produït nombroses plàntules als seus peus, en esclatar les pinyes per la calor de l'incendiSilene mellifera (Caryophyllaceae)

Acompanyada de Narcissus assoanusGuillonea scabra (Umbelliferae = Apiaceae)

Gran umbel·lífera endèmica, d'intensa floració blanca en ple estiuAtractylis humilis (Compositae = Asteraceae)

Cardet del matollar calcari sec que també florix en ple estiuVerbascum fontqueri (Scrophulariaceae)

Endemisme. A la darrera imatge, acompanyat de Guillonea scabraSeseli montanum (Umbelliferae = Apiaceae)Thymelaea pubescens (Thymelaeaceae)

Brotant i sense floració, pot ser confosa perfectament amb Hypericum ericoides o Linum suffruticosum. No obstant, la tendror carnosa de les fulles la delaten. Hem vist també algún exemplar en flor (no fotografiat)Arbutus unedo (Ericaceae)

Localment freqüentOsyris lanceolata (Santalaceae)

Parasitant una olivera que tot just està rebrotant després de l'incendi (no mostrada a la imatge)Juniperus oxycedrus (Cupressaceae)Satureja intricata subsp. gracilis (Labiatae = Lamiaceae)

Una de les espècies d'herba d'olives o sajolida que podem trobar pel centre de la província de ValènciaGalium sp. (Rubiaceae)Silene vulgaris (Caryophyllaceae)

Localment freqüentOphrys fusca (Orchidaceae)

L'orquídea més comuna a terra nostraCoronilla minima subsp. lotoides (Leguminosae = Fabaceae)

Alguns exemplars presentaven ja una cridanera floració groga (no aquest de la fotografia!)Ulex parviflorus (Leguminosae = Fabaceae)

Argelaga. Espècie avantatjosa, produint de manera semblant al pi blanc un esclat de propàguls després de l'incendi. Plàntules apitjades. Les fulles de naixement no tenen res a veure amb les agulles punxoses adultes.Thalictrum tuberosum (Ranunculaceae)

Tàlictre d'arrels gruixudes, començant a florirHypericum ericoides (Clusiaceae = Guttiferae)

amb Dactylis hispanica (Gramineae = Poaceae) en segon termeLithodora fruticosa (Boraginaceae)

Herba de les set sàgnies, acompanyada també de Brachypodium retusumCistus albidus (Cistaceae)

Plàntules d'estepa blanca, entremesclades amb d'altres d'Ulex parviflorusRhamnus lycioides subsp. lycioides (Rhamnaceae)

Arçot, acompanyat de Narcissus assoanusArbutus unedo (Ericaceae)

Gran exemplar d'arbocer rebrotantSideritis incana subsp. edetana

Endemisme. Rebrotant en cavitats de la roca calissaZona de la senda del Molló Blanc

Pàgina creada amb OpenOffice Calc per Voro Alba (c)