Barranc dels Roures (Llombai)

Un passeig pel Barranc dels Roures

Llombai, 23-III-2009Hem recorregut la conca alta del Barranc dels Roures, que s'estén des del Pou de la Colaita (277 m.s.n.m.) cap amunt fins assolir els alts de la serra vorejant els 800 m.s.n.m.; la primavera tot just acaba de despertar

Ophrys tenthredinifera (Orchidaceae)

Identificació probableOphrys fusca gr. (Orchidaceae)Quercus faginea (Fagaceae)

Al llit del barranc una mica amunt de l'antic pou de la figuera hi ha dos roures, ara treient fullaVerbascum fontqueri (Scrophulariaceae), Centaurea spachii (Asteraceae = Compositae)Vista parcial de la part alta del barranc.

Just al colze que fa el llit del barranc trobem un roure prou enlairat (a centre sota; la resta d'arbrets sense fulles són fleixos de flors quasi tots)Roure del metge

Es troba en un cantó de la senda. Segons diuen a Llombai, fou plantat pel que era metge del pobleSanguisorba sp. (Rosaceae)Antics bancals a la lloma de La CofrentinaJasione mansanetiana (Campanulaceae)Aster willkommii (Asteraceae)

El gènere Aster dóna nom a la família de les Compostes. Aquesta espècie se sembla a Aster sedifolius per la temporada tardoral de florir (octubre a desembre) i el color de les flors (d'un lila delicat), però el cicle vital és una mica distintGrup de roures mirant cap al Boscarró

Els roures sense a penes fullam són difícils de distingir dels fleixos de flor sense llargavistes. Es poden apreciar, per les diverses textures i tonalitats, taques de diferents espècies dominants: romaní (Rosmarinus officinalis), coscoll (Quercus coccifera), ginestell (Genista valentina), argelaga (Ulex parviflorus), cerrell o totxa (Helictotrichon filifolium), i fins i tot carrasca (Quercus ilex subsp. rotundifolia). També s'entreveuen arbocers. És a dir, apareixen unes formacions vegetals com tessel·lades, en mosaic. La darrera imatge podria ser un arbocer però també un garrofer, sobre la fotografia és fàcil confondre's.Ulex parviflorus (Fabaceae), Quercus coccifera (Fagaceae)

A l'ombriaQuercus faginea (Fagaceae)Arbutus unedo (Ericaceae), Cytisus heterochrous (Fabaceae)Quercus faginea (Fagaceae) / Fraxinus ornus (Oleaceae)Saponaria ocymoides (Caryophyllaceae)

Planteta indicadora d'ambient de gal·lerar (Quercus faginea)Silene sp. (Caryophillaceae)

Espècie rupícola, que habita a les escletxes de la roca calissaChaenorrhinum origanifolium subsp. crassifolium (Scrophulariaceae)Narcissus assoanus (Iridaceae)

Petit narcís de flor groga batejat en honor al botànic il·lustrat aragonés De Asso (s. XVIII)Teucrium chamaedrys (Lamiaceae = Labiatae)Pujant per la carena centralLycoperdon sp. (Fungi)

Bolet conegut vulgarment com pet de llop. Ve al cas que el nom científic vol dir literalment el mateix, però en grec. Hi ha diverses espèciesErica arborea (Ericaceae)

El bruc boal o bruguera blanca es una espècie pròpia dels sols silícics, que pel que fa a la serra del Cavalló i voltants presenta un caràcter relicte i es troba prou localitzadaQuercus faginea, Erica arborea

Diversos rouresCingle de La CassoletaContrast entre l'ombria (a sota) i el cara-sol (a dalt)Roureda de la part altaErica arborea (Ericaceae)Tronc cremat degut al darrer incendi (1993)Composta pendent d'identificarFòssils de moluscs

Irònicament, la part més alta de la serra és la que més macrofòssils mostra. Això s'explica perque els materials del Cretàcic han estat apartats i sobreeixen els del Juràssic que jauen per sotaErinacea anthyllis (Fabacea)

En diversos estadis de la floridaDianthus hispanicus subsp. edetanus (Caryophyllaceae)

Molt rar a la serra del Cavalló i adjacents, en comparança per exemple amb la serra de XivaHelictotrichon filifolium (Poaceae = Gramineae)

Prat d'esta gramínia muntanyenca que sovint és acompanyada per altres espèciesIberis saxatilis subsp. valentina (Brassicaceae = Cruciferae)Armeria alliaceae (Plumbaginaceae)

Espècie molt rara a la serra, amb un escàs nombre de localitatsCentaurea spachii

Traient la flor, però encara no s'han obert els capítols floralsIris lutescens (Iridaceae)

Acompanyada de carrasca (Quercus ilex subsp. Rotundifolia), prou escassa avui diaErinacea anthyllis

Freqüent des La Cassoleta cap amuntLinum narbonense (Linaceae)

El lli de Narbona té un intens color blau clar impossible de copsar per la càmera. Germina fàcilment i és molt semblant al lli utilitzat des d'antic industrialment (Linum usitatissimum, literalment 'lli d'allò més útil')Anthyllis vulneraria subsp. gandogeri (Fabaceae)

Esta herbàcia es feia servir per a guarir ferides (que és el significat de vulnerarius, -a en llatí). Aquesta subespècie fou dedicada al pare Gandoger, botànic i metge francés

Pàgina creada amb OpenOffice Calc per Voro Alba (c)